Fotgraferen in de tuin

Langeroode 13 oktober 2010

Als liefhebber van tuinen en liefhebber van fotograferen geeft Marcel Batist ons een kijkje in zijn fotoalbum en hij leert ons daarbij waarop je kunt letten als je een mooie tuinfoto wilt maken. Groei & Bloei leden en vrijwilligers van de gemeente Alphen aan den Rijn luisteren samen geboeid naar de uitleg van Marcel.

De uitleg begint over technische mogelijkheden van de moderne camera's. Marcel daagt ons uit om ook andere knoppen dan de automatische stand te gebruiken. Met het veranderen van de belichting of scherptediepte kan je bijzondere effecten bereiken. Dit is een kwestie van proberen. Hij laat aan de hand van foto's zien wat je allemaal kunt doen. Na de technische informatie gaat Marcel verder met tips over de compositie, tijd van fotograferen en weersinvloeden.

Door zijn jarenlange ervaring in de fotografie van tuinen heeft Marcel ook een persoonlijke voorkeur ontwikkeld. Zijn slogan daarbij is: 'Perfectie is bereikt, niet als er niets meer valt toe te voegen, maar als er niets meer over is om weg te laten'. Hij toont dit aan door foto's te tonen van detailopnames waarbij bijna geen vorm meer is te herkennen. Mooie beelden komen voorbij.

Gelukkig staan alle onderwerpen ook op de handout die Marcel ons meegeeft. Het is een boeiende avond geweest met prachtige beelden. Ik ga de tips zeker gebruiken bij het maken van mijn eigen foto's.

De foto's bij dit artikel zijn gemaakt tijdens de lezing van het projectiescherm. Klik hier voor enkele foto's die in de zaal Van Langeroode gemaakt zijn tijdens de pauze.

Vergeten smaakmakers en paradijskorrels (Blik op de Tuin - 884)
VAN VERVAL TOT HOTEL