Tuin en Ruilbeurs herfst 2010

De bloemschikkraam

Door Yvonne Vellekoop, 25 september 2010

Begin september begonnen de voorbereidingen voor de Ruil- en Tuinmarkt: overleg met volkstuinvereniging Ridderspoor waarmee we deze activiteit al zo’n 17 keer organiseerden. De volkstuinvereniging zorgt voor de locatie, dit is een gezellig plein voor het verenigingsgebouw. In het gebouw wordt op de ochtend zelf koffie en thee geschonken voor alle bezoekers. Ook zorgt zij voor bloemen en pompoenen waarmee een bloemstukje gemaakt kan worden.

Omdat ik het zelf leuk vind om stekken te ruilen met andere plantenliefhebbers op de markt, begin ik met het verzamelen van plantjes uit mijn tuin. De oorbellenstruik heeft zich bijvoorbeeld enthousiast uitgezaaid. Deze zaailingen pot ik op en zet ze in bakken op het terras. Ik heb er zo weinig omkijken naar, want nu het regelmatig regent krijgen ze automatisch water.

Het is ook leuk als hobbyisten iets laten zien of verkopen op de markt. Hierbij denken we dan wel aan tuingerelateerde producten zoals: kaarten met natuur- of bloemenfoto’s, tuindecoraties of plantensteunen. Hier ga ik naar informeren bij onze leden. Ook hebben we diverse vrijwilligers nodig: om te helpen bij het bloemschikken en voor de P.R. kraam. Op de ochtend van de Ruil- en Tuinmarkt blijkt ook Ridderspoor veel vrijwilligers opgetrommeld te hebben.

Met vereende krachten maken we tafels met planken en schragen en worden de aankondigingsborden langs de weg gezet. Hiermee hopen we nog wat voorbijgangers naar de markt toe te lokken. Het is zonnig weer, maar er dreigen wel een paar donkere wolken. Meestal is het rond 10 uur al druk met bezoekers die langs de kramen lopen of hun ruilmateriaal gaan uitstallen. Maar het is inmiddels gaan regenen en dat houdt waarschijnlijk veel mensen tegen om naar de Ridderbuurt te rijden. Om half elf open ik de markt in de kantine, waar zo’n 30 mensen schuilen. Het is inmiddels droog en het plein begint zich gelukkig te vullen met bezoekers. Jong en oud verdringt zich bij de bloemschikkraam, die een groot succes blijkt te zijn.

Ook was er een kraam met handgemaakte kaarsen, foto-kaarten, tuindecoraties van keramiek en handgemaakte sieraden. In het tuinwinkeltje waren allerlei ambachtelijke producten, prachtige pompoenen en kalebassen te koop. De hoofdmoot vormden natuurlijk de stekken uit eigen tuin en bijvoorbeeld zelfgekweekte druiven. Het werd toch nog zonnig weer, totdat we om 12 uur de spullen weer gingen inladen: een enorme regenbui brak los.
Hopelijk hebben we komend voorjaar meer geluk met het weer bij de volgende Ruil- en Tuinmarkt.

Opens internal link in current windowZie de foto's in het fotoalbum

Vergeten smaakmakers en paradijskorrels (Blik op de Tuin - 884)
VAN VERVAL TOT HOTEL