Activiteiten & Actueel

Lezing tuinontwerp door Yvonne Kersten

De lezing van Yvonne Kersten op 16 september 2010 wordt gehouden in bezoekerscentrum de Vlinder. De nieuwe tuin bij het centrum staat in volle bloei en geeft zo een vrolijk welkom en een passende omgeving voor de lezing over tuinontwerp. De zaal zit vol en iedereen luistert geboeid naar de tips en ideeën van Yvonne.

Door Afra van Ruiten

Yvonne laat verschillende moeilijke tuinvormen zien, hierbij geeft zij tips om binnen deze tuinen een samenhangend geheel in vorm en structuur te creëren. In brede en ondiepe tuinen kun je met lengtelijnen en diagonalen ruimte suggereren. In lange smalle tuinen kun je de breedte accentueren en tuinkamers maken door heggen dwars op de lengte te planten. Voor vreemde vormen geeft ze de tip om uit te gaan van de functie aan de binnenkant en de tuingrenzen te camoufleren.

Vervolgens laat ze enkele tuinstijlen zien waarbij ze benadrukt om vooral binnen een stijl te blijven en hierdoor een duidelijke tuin te maken die rustig en eenvoudig is. ' Te veel' maakt de tuin minder mooi. Een paar grote eenvoudige potten zijn mooier dan een heleboel verschillende kleine potten.

Vooral in kleinere tuinen heb je te maken met duidelijk aanwezige tuingrenzen. Met diverse beelden laat Yvonne zien dat verticale schuttingen natuurlijker aandoen dan horizontale schuttingen. Variatie in hoogte van de schutting en variatie in beeld geven een spannender ontwerp. Indien mogelijk kun je daarbij het groen (boom) van de buren lenen, of een (geleend) uitzicht benadrukken.

Na de pauze laat Yvonne enkele van haar favoriete bomen zien: Cersis canadensis en Parrotia persica. Ook zien we beelden van opgehoogde borders en tips voor moeilijke plekken in de schaduw. Voor het winterbeeld is het leuk als er phlomis en rudbeckia in de tuin staan. Deze geven structuur aan de tuin in de winter. Na nog enkele tips over de bestrating en een grappig beeld van een pad uit diverse materialen, besluit Yvonne de lezing.

meer
foto genomen in Appeltern
20
May
Botanie
19
May
De schrik van de straat