Activiteiten & Actueel

Rozen in Boskoop

Verslag excursie Rosarium Boskoop en Spek Rozen

Door Yvonne Vellekoop

Op 12 augustus 2010 hebben we een excursie gepland naar het Rosarium in Boskoop.
Onze gids is Rien Vurens, een medewerker van het bedrijf Jan Spek Rozen. Rien vertelt dat het Rosarium al in 1930 is aangelegd. De klimrozen over het Berceau staan er zelfs vanaf het begin in. Door goed snoeien zijn deze steeds verjongd en bloeien ieder voorjaar uitbundig. Ook het romantische koepeltje stamt uit de begintijd en hieronder heeft menig bruidspaar trouwfoto’s laten nemen.

Hoewel de hoofdbloei van de meeste rozen in juni is, zijn er nog veel bloemen te bewonderen. Het uitknippen van de uitgebloeide bloemen wordt dagelijks bijgehouden door een vrijwilliger van ruim 80 jaar. Op 31 augustus a.s. maakt Koningin Beatrix een wandeling door het Rosarium, vanwege de oficiele heropeningsplechtigheid van het naastgelegen theater en restaurant. Een leuk detail is dat koningin Wilhelmina dit gebouw in 1930 heeft geopend en toen ook door het rosarium heeft gewandeld.

Nadat de nodige vragen over snoeien, bemesten en verzorgen van rozen zijn beantwoord, vertrekken we per auto naar het nabij gelegen bedrijf Jan Spek Rozen. Hier drinken we koffie / thee in een prachtige ontvangstruimte, waarna we de kasrozen bewonderen. Op dit bedrijf worden rozen gezaaid en enkele jaren uitgetest. Rien Vurens vertelt dat de rozenkwekers waar zij deze planten aan leveren ze slecht 3 jaar gebruiken voor de snij. Ze worden meestal gekweekt op steenwolmatten. Om reden van de korte levensduur worden deze rozen niet op een onderstam gezet (geoculeerd). Tuinrozen worden dat meestal wel. Terwijl we in de kas waren viel er een flinke regenbui. Gelukkig duurde dit niet lang zodat we al snel buiten konden kijken naar dat waar onze interesse het meest naar uitging: de tuinrozen.
Rien vertelt dat rozen ook goed in (diepe) potten kunnen worden gekweekt, bijvoorbeeld op een balkon. De levensduur is dan echter niet zolang als in de volle grond. Tot slot konden we nog tuinrozen aanschaffen of andere producten zoals rozenmest of een rozenboog.

Het was een geslaagde ochtend!

Zie de foto's van Elly in het fotoalbum

meer
20
May
Botanie
19
May
De schrik van de straat