Activiteiten & Actueel

Mr. Blueberry

Door Yvonne Vellekoop

Verslag excursie blauwe bessen kwekerij Mr. Blueberry in Boskoop. Op 15 juli 2010 verzamelen wij ons voor het bedrijf van Mr. en Mrs. Blueberry. Hoewel de naam anders doet vermoeden zijn de eigenaars van deze blauwe bessenkwekerij rasechte Boskopers. Om 19.00 uur start de rondleiding met 15 deelnemers.

De lucht is strakblauw en het is windstil, kortom perfect weer. Mr. Blueberry, oftewel Ruud Streng vertelt in de kassen iets over het stekken van blauwe bessen struiken, officieel Vaccinium genaamd. Het stekken gebeurt hier nog ambachtelijk met de hand, met gebruik van stekpoeder. De stekken worden gestoken in kisten met pure tuinturf en afgedekt met plastic om de verdamping te beperken. Na ca. een half jaar zijn de stekken voldoende beworteld om opgepot te worden. Buitengekomen krijgen we struikjes in verschillende groeistadia te zien. We zijn verrast door de enorme hoeveelheden bessen per struik. Ook blijken eenjarige struiken zelfs al vruchten te dragen!

We worden getracteerd op koffie en thee met blauwe-bessen-gebak van prachtig blauwe-bessen-servies op een gezellig terras aan het water. Daarna mogen we allemaal een meegenomen bakje vol plukken met bessen, die heerlijk smaken. Tot slot bekijken we de nieuwe Blueberry-shop, waar sap, jam, cremes en zeep en nog veel meer producten van deze smakelijke vrucht werden verkocht. Natuurlijk worden er ook een paar bessen-struiken aangeschaft.

Vanwege de vele aanmeldingen is er een extra rondleiding geweest op 22 juli. Lia de Jong heeft op deze avond foto's gemaakt. Samen met de foto's van Yvonne vindt u ze in het fotoalbum.

blauwe bessen plukken
meer
Mr. Blueberry
19
May
De schrik van de straat
19
May
Nieuwlicht