Activiteiten & Actueel

Hosta’s groot en klein

Door Angeline Akker

Op de mooie zomeravond van 29 juni 2010 bezochten we de Hosta-kwekerij van de familie Fransen in Ter Aar en bewonderden een deel van de meer dan 1000! verschillende hosta’s.

Slakken, hoe kan het anders…
Enthousiast vertelde de heer Fransen over hosta’s. Zo zijn de planten in het voorjaar op zijn mooist. De bladeren zijn dan fris en onbeschadigd. En direct kreeg hij een vraag van een van onze leden: hoe houd ik slakken bij mijn hosta-bladeren weg? Helaas, er bestaat geen wondermiddel voor. Belangrijk is al de juiste selectie van hosta’s bij de aankoop. Hoe steviger het blad van de hosta, hoe minder snel de bladeren worden aangevreten. Half april, als blad uitkomt, kun je ook een mengsel van half ferramol(=Escar-Go) met half slakkendood rond de plant aanbrengen en na enkele weken nog eens herhalen. Cacaodoppen, houtsnippers of eierschalen rond de plant helpt alleen om het slakken lastig te maken. Het beste kun je hosta’s in een pot slakkenvrij houden.

Vermeerderen
Hosta’s zijn makkelijk te vermeerderen. Gewoon door een spa in de pol te steken, de pol in delen te scheuren en de delen ergens anders diep in de grond te plaatsen. Knip dan ook wat bladeren weg om de nieuwe, kleinere pol in balans te brengen. De eerste twee jaar zal het blad van de nieuwe pol kleiner zijn, maar daarna wordt het blad weer volwassen. In het voorjaar kun je de neuten (nog niet uitgerolde hostabladeren) die na de winter weer uit de grond opgekomen zijn makkelijk zien. In de herfst kan je ook scheuren. Wacht dan tot het blad gelig is.
De heer Fransen liet ons diverse juist wat kleinere hosta’s zien die juist ook geschikt zijn voor in een pot, bijvoorbeeld H. Blue Mouse Ears, H. Snow Mouse Ears of H. Praying Hands.

Bloemen en blad
De bloemen van de hosta’s zijn beperkt in kleur. Het is licht blauw, lila of wit. Maar een echt zuiver witte bloem komt zelden voor, wel bij de Hosta plantaginea. Deze hosta heeft wel veel zon nodig. Bijzonder, omdat hosta’s in het algemeen goede schaduwplanten zijn. Een hosta soort met een slap blad heeft aan één of twee uur ochtendzon al genoeg. Zet geen hosta’s onder een berkenboom, dat wil niet. Kies dan Epimedium, bijvoorbeeld Epimedium sulvireum is een prachtige, vaste bodembedekker voor moeilijke plekken.
Het blad komt in allerlei variaties voor. Diverse kleuren groen, grijs, met of zonder wit of geel in het blad zorgen voor allerlei verschillen. Grootte en vorm van de bladeren zijn er eveneens in gradaties.
Kies je ervoor om het blad zolang mogelijk in het seizoen mooi te houden, dan kun je beter direct de bloem eruit knippen.

Kijken en kopen
Gaandeweg de avond was duidelijk dat de heer Fransen met passie op zijn Hosta-kwekerij werkt. We kregen de informatieve Fransen Hosta Catalogus 2010 en tot slot nog koffie. Velen van ons lieten zich ter plekke inspireren gezien de gekochte hosta’s. Wie niet aan de excursie kon deelnemen kan altijd iedere zaterdag op de kwekerij terecht voor vragen, aankopen, of om gewoon eens rond te kijken. De koffie staat klaar, www.hostakweker.nl  Wij vonden het een boeiende avond.

Zie de foto's van Elly in het fotoalbum.

Hosta kwekerij Fransen

Door Elly Hazebroek

Het was een zeer interessante avond en heb me zelf ook laten verleiden tot de aankoop van een heel nieuw soort: Hosta "China Girl". Een prachtig groen recht opgaand blad aan een rode steel. Omdat hij zo mooi omhoog gaat kun je de rode steel toch nog zien. Nu maar kijken of het in praktijk ook zo zal zijn.

Meer foto's in het fotoalbum

meer
20
May
Botanie
19
May
De schrik van de straat