Activiteiten & Actueel

Busreis naar Drenthe 2010

Beelden in Gees

Door Caroline Nutbey

Onze eerste stop in Drenthe was de tuin Beelden in Gees. Na een lange rit was de koffie met koek zeer welkom. We kregen een uitgebreide presentatie over het ontstaan van de zeven perfect aangelegde tuinen rondom de vijvers en gladgeschoren gazonnen. De diverse beelden waar veel kunstliefhebbers voor komen, zijn duidelijk en met smaak en inzicht geplaatst. Terwijl we over de 7 ha rond wandelden werd ons wel duidelijk dat het geheel heel veel onderhoud vergt! Vlak voor vertrek kochten sommigen alvast een eerste plantje, waarna we via pittoreske boerderijen richting Koekange reden.

Hier werden we door de eigenaresse Marjan Sorgdrager verwelkomd. Zij legde uit dat haar Tuin Vol Woorden zo is genoemd omdat ze niet alleen hovenier is, maar ook columns schrijft voor een tuinblad. Zitjes met koffie en koek stonden voor ons klaar in knusse hoekjes van de tuin rondom het huis. Vooral in de achtertuin was het goed toeven, in de stilte onder de bomen met zicht op de weilanden. Marjan beantwoordde enthousiast alle vragen en stak zelfs een stekje af voor een liefhebber die deze graag wilde kopen. Nog een laatste aankoop in haar winkeltje voordat we naar de laatste tuin gingen in Ruinen.

Bij De Luie Tuinman, stoof de groep alle kanten op bij het zien van tafels vol leuke cadeautjes, kleurrijke planten en stekken! De Luie Tuinman himself kreeg uiteindelijk onze aandacht en legde uit hoe de naam was ontstaan en wat we waar konden zien. Deze charmante tuin van 1 ha was lang en smal, maar met een plattegrond in de hand hoefden we niets van de twintig zeer verschillende tuinen te missen. Aan het einde van de middag ploften de meesten van ons op het terras neer om bij te komen of op comfortabele banken om te kijken naar een mooie TV presentatie van de tuin in de vier seizoenen. Weer anderen raakte niet uitgekocht, dus de bus was afgeladen toen we hier wegreden!

Vervolgens naar Pannenkoekenboederij ‘t Achterhuus aan de brink in Ruinen waar de pannenkoeken erin gingen als “koek”. Tijdens de rit naar huis was iedereen opvallend stil, maar aan de reacties bij het afscheid nemen te horen was de verscheidenheid aan tuinen goed in de smaak gevallen. Dit jaar hebben we bovendien geboft met warm weer en een lekker zonnetje.

Meer foto's van de tuinen in het fotoalbum

Tuin vol woorden
meer
De Luie Tuinman
20
May
Botanie
19
May
De schrik van de straat