Fietstocht door Alphen aan den Rijn

Het zijn drukke weken voor tuinliefhebbers. Alles in de tuin lijkt versneld te groeien om de achterstand in te halen. Overal zit opeens blad aan de bomen en heesters en ontluiken de bloemen. Ook de groenvrijwilligers van de gemeente Alphen aan den Rijn zitten niet stil en maken van stukjes openbaar gebied de mooiste stukjes groen, waar iedereen van kan genieten.

25 mei 2010 Door Afra van Ruiten

We fietsen vanavond door Ridderveld. De gemeente heeft een grote groep vrijwilligers uit het zuiden van Alphen uitgenodigd om een kijkje te komen nemen hier in het noorden. Ook zijn de leden van Groei & Bloei uitgenodigd om mee te fietsen. Deze gezamenlijke activiteit brengt zo groepen groenliefhebbers bij elkaar. We fietsen in twee groepen van ongeveer 20 mensen vanaf de edelsteensingel, door de wijken langs ongeveer 20 tuinen en tuintjes naar de Jeltje de Bosch Kemperstraat waar we eindigen met koffie en gebak in de prachtige tuin van Marco Braun. Ondanks dat het aan het eind van de rit toch wel koud is geworden blijven we met een grote groep mensen nog napraten.

Onderweg bekijken we een tuin met vakverdelingen, boomspiegels, speeltuinen, een kruidentuin, walkanten, grote plantvakken, tuinen langs fietspaden, naast parkeerplaatsen, een opgehoogde woonwijk (stromenwijk), tuinen met bijzondere beelden.

Overal is de meerwaarde van het werk door de vrijwilligers goed te zien. De tuinen zijn veel gevarieerder dan het standaard openbaar groen. Sommige tuinen zijn ook in samenwerking met de bewoners ontworpen. Het geeft de bewoners de mogelijkheid om samen met anderen actief in de eigen buurt bezig te zijn. Een win-win-situatie voor de buurtbewoners en de gemeente.

De schrik van de straat
Nieuwlicht