Idyllische voorjaarstuin in Boskoop

Door Wilma Helder

Het eerste ledentuin bezoek van dit seizoen was dinsdagavond 27 april 2010 bij Peter en Ria Westgeest in Boskoop.

De commissieleden die hier vorig jaar ook op bezoek geweest waren wisten te vertellen dat Peter en Ria enorm veel werk hadden verzet om het gedeelte naast de oprit te veranderen van een soort wildernis in een groententuin. Peter beaamde dit en vertelde dat hij het huis destijds gekocht had van een kweker die de hele tuin met moerplanten had laten verwilderen. Voor Peter en Ria dus een enorme uitdaging om er iets moois van te maken en daar zijn zij zeker in geslaagd.

De ontvangst vond plaats in de binnen-buitenkamer waar Peter en Ria veel uit het buitenland meegebrachte stekken en zaden proberen op te kweken. Iets wat in de praktijk toch moeilijker blijkt te zijn dan verwacht. Vanuit deze ruimte kwamen wij op een pleintje met in het midden een behoorlijke olijfboom. Peter gaf uitleg over de overige bomen en heesters die de begrenzing van dit pleintje vormden waarvan de grote Sequoiadendron giganteum en het op een maretak geënte appelboompje de opvallendste soorten waren.

Via een doorgang in de achterste haag betraden wij de volgende ruimte die gevormd werd door een veld van kustgras (waar zomers het zwembad op stond) en levend gras. Het meest opvallend hier was de in vierkante zuilen gesnoeide berkenhaag en de Paulownia, een nu nog kale boom met opstaande kaarsen die later uitlopen in lilablauwe pluimen. Direct achter het huis troffen wij een vijver aan met enorme Koi karpers en een leuke randbeplanting. Vandaar liepen wij langs de zijkant van het huis naar de voortuin waar vooral de “allee” met rode tulpen onze aandacht trok. Peter vertelde dat hij hier de z.g. “lasagne” vorm van bollen planten had toegepast wat erg goed uitgepakt was. Op weg terug naar de groentetuin en de oprit kwamen wij nog langs een mooie grote Acer platanoides Globosum en een aantal decoratieve Photinia “Red Robin” struiken. Een leuke tuin die niet alleen een decoratieve functie heeft maar waar ook duidelijk in geleefd wordt.

Opens internal link in current windowNaar de foto's

De schrik van de straat
Nieuwlicht