Activiteiten & Actueel

Marco Braun 2010

Een lezing van Marco Braun lijkt meer op bijpraten over de tuin. Marco weet veel van planten en tuinieren. Tuinieren en rozen kweken is zijn werk en het is zijn passie. We kunnen genieten van zijn arbeid in het rosarium in het Westbroekpark in Den Haag en dichter bij huis aan de Jeltje de Bosch Kempersstraat in Alphen aan den Rijn.

Marco begint zijn verhaal over rozen. Hij telt internationaal inmiddels mee met zijn gouden medaille voor een gekweekte rode roos. Zijn Rosa floribunda 'Mira' werd tijdens een internationaal concours, door het publiek gekozen als beste nieuwe roos. Hij legt ons uit dat rozen als ze te laat worden gesnoeid, gaan janken, wat luizen aantrekt. Daarnaast kunnen ze last krijgen van allerlei andere ellende zoals blackspot, meeldauw en roest. Op tijd snoeien, niet te hoog en goed bemesten en spuiten met spuitzwavel helpt bij het gezond houden van de rozen.

Het is de eerste keer voor mij dat ik aanwezig ben bij een lezing van Marco. Ik merk dat er een groep trouwe bezoekers is, dat al eerder een bijeenkomst heeft meegemaakt. Er wordt vanaf het begin contact gemaakt met de mensen in de zaal, waardoor er een ongedwongen sfeer ontstaat waarbij veel vragen gesteld kunnen worden en waarbij Marco en passant veel vertelt over hoe je planten het beste kunt snoeien, bemesten en behandelen. Jammer is dat sommige mensen ook enthousiast met elkaar gaan praten. Hierdoor is niet altijd te volgen wat er gezegd wordt.

Marco geeft ons tips om bij uitgebloeide bollen patentkali te strooien, zodat de bollen goed groeien voor het volgende jaar. De kans dat de tulpen terugkomen wordt daarmee groter. Op het gras hoeft van Marco geen kalk te worden gestrooid, wel koemestkorrels. Doe dat in de winter, zodat de korrels opgenomen zijn door de bodem wanneer het gras gaat groeien. Ga je nu strooien? Gebruik dan, volgens Marco, kunstmest (kalkammonsalpeter) om het gras te laten groeien.

Marco laat diverse takken zien van planten die veel voorkomen in onze tuinen en vertelt daar kort over. Zo wortelt de Rododendron oppervlakkig en houdt hij van tuinturf. Strooi om de twee jaar tuinturf op de kluit, de plant maakt nieuwe wortels aan de bovenkant. Eventuele gele randen zullen verdwijnen en de plant krijgt weer een gezonde kleur. Bij prunus soorten kan er bacterievuur in het dode hout ontstaan. Knip de delen direct af en verwijder de takken uit de tuin.

Strooi (kunst)mest bij droge planten vlak voor het gaat regenen. De mest blijft niet aan de plant kleven en valt op de bodem. Door de regenbui erachteraan wordt de kans op verbranden verkleind.

Sommige bomen zie je bijna uitlopen. Deze staan soms even stil in de groei omdat het nog niet warm genoeg is. Zodra het warmer wordt gaan ze weer verder. Door het vele zoutstrooien van de afgelopen winters zullen veel bomen dood gaan. In Alphen zijn al populieren verdwenen, in Den Haag verdwijnen hierdoor ook vele iepen. Ze maken opeens veel vruchten aan, krijgen kleine bladeren en sterven af.

Dit zijn zo enkele wetenswaardigheden van de avond. Er was te veel om alles hier te noteren. We hebben er weer van genoten.

meer

 

 

 

20
May
Botanie
19
May
De schrik van de straat