Activiteiten & Actueel

Hagen en heggen

10 februari 2010

Ook vanavond sneeuwt het en is het koud. Binnen is het warm en worden we hartelijk ontvangen door Ron Angenent van de gemeente Alphen aan den Rijn. De spreekster Beline Geertsema laat ons de winter buiten snel vergeten en vertelt boeiend over hagen en heggen.

Beline heeft een eigen groenpraktijk, is voorzitter van de nederlandse tuinenstichting en heeft diverse tuinreizen begeleid. Ze laat veel beelden zien van toepassingen in binnen- en buitenland. Het verhaal begint bij de definities en functies van hagen en heggen. Vervolgens laat ze landschappen zien en vertelt over het onderhoud en de aanleg. Naast de coulissenlandschappen in Nederland komen ook beelden van bocage in Frankrijk en wallen van acaciahout in Africa voorbij.

Na de landschappen maakt Beline een sprongetje naar de tuinen. Ze begint bij de geschiedenis van de hagen in tuinen en we zien een beeld voorbij komen van de nieuwe romeinse tuin in het Archeon. Via ItaliĆ« en oude voorbeelden komen we langs de renaissance en barok. In de barok tuinen van paleis het Loo zijn veel hagen (en loofgangen) verwerkt. Vervolgens zijn er tuinontwerpen in Engeland, BelgiĆ« en Nederland. We horen en zien veel beelden van tuinontwerpen van vroeger en nu. Vormsnoei bij kasteel Twickel, hagen in de tuin bij Sissinghurst. Beline merkt op dat de voorkeur voor typische engelse borders, populair in de vorige eeuw, nu langzaam aan het verminderen is en dat de moderne tuin met prairie planten en grassen terrein wint.

De struiken die gebruikt worden voor hagen en heggen zijn zeer divers. Er is keuze tussen wintergroen of bladverliezend. Met of zonder stekels of doorns. Met of zonder bloemen. Het belang van snoeien wordt benadrukt. Tot slot komen er nog een aantal boeiende voorbeelden voorbij, zoals de buxuswolken van Jacques Wiertz en de prive tuin van Frank Thuyls.  

Een zeer boeiende lezing en een goed begin van het nieuwe tuinjaar.

meer
19
May
De schrik van de straat
19
May
Nieuwlicht