Activiteiten & Actueel

Schaduwplanten

Er zijn mensen die een schaduwtuin hebben en eigenlijk het liefst direct zouden willen verhuizen. Schaduw in de tuin, kun je je erger indenken? Spreker Wiert Nieuman is hortulanus van de Botanische Tuinen van de universiteit van Utrecht en denkt daar heel anders over.

Oktober 2009

In het centrum van Utrecht is de Hortus gevestigd, los daarvan bestaan er de Botanische Tuinen. De Botanische Tuinen hebben twee vestigingen; het Grimborg Arboretum in Doorn en fort Hoofddijk bij de Uithof. Wiert heeft vanaf 1968 voor de tuinen gewerkt en is onlangs met de Vut gegaan.

Wiert begint zijn serie met prachtige beelden van stinzenplanten. Veel van deze planten zijn zeer geschikt om onder bomen en struiken te planten en zij vermeerderen zich daar prima. Ze bloeien over het algemeen vroeg in het jaar en vermeerderen zich vanzelf. Wiert laat het lenteklokje, anemonen, sneeuwklokjes, alliums, vingerhelmbloem en holwortels zien. Ook Tulipa sylvestris, Doronicum, Scilla hispanica, Fritillaria meleagris, en Geranium phaeum volgen. De stinzenplanten zijn genoemd naar de stenen huizen in Friesland, waar ze zich hebben bewezen in een vochtige grond en het nederlandse klimaat.

De passie van 'stoeptegel' Wiert ligt echter bij de planten in de turfterrassen. Na allerlei experimenten in 16 jaar tijd, zijn ze tot een stevige opbouw gekomen en de huidige terrassen staan er al 7 jaar. De turf is zeer geschikt voor veel planten. Het is zeer humusrijk.

Vervolgens volgden vele bijzondere planten die vaak moeilijk te verkrijgen zijn. Sommige planten waren 10 jaar geleden nog bijzonder en inmiddels algemeen gangbaar zoals Epimedium, wat vooral in Belgiƫ zeer populair is. Wiert heeft zelf een aantal van de getoonde planten in China in de vrije natuur bewonderd en hier ook beelden van meegenomen.

Het was een mooie presentatie van een echte plantenman. De toehoorders kregen duidelijke antwoorden op de vragen die werden gesteld. De lezing is samen met de gemeente Alphen aan den Rijn georganiseerd en dat is ook nu weer zeer goed bevallen.

Voor de liefhebbers hier een lijst met een aantal van de getoonde planten: Pleione bulbocodioides, Haberlea rhodopensis, Cornus canadensis, Oxycoccus macrocarpus, Chrysosplenium davidianum, Cyananthus microphyllus, Epimedium diverse variƫteiten, Tricyrtis, Swertia bimaculata, Saruma, Trillium, Uvularia grandiflora, Smilacina racemosa, Primula, Paris, Pachyphragma macrophilla, Dentaria, Diphylleia cymose, Arisaema, Disporum.

meer
gezellige pauze met koffie en gebak
19
May
De schrik van de straat
19
May
Nieuwlicht