Activiteiten & Actueel

Geschiedenis Hortus Leiden

Augustus 2009

Deze interessante lezing wordt verzorgd door mevrouw Carla Teune. Zij is jarenlang als hortulanus verbonden geweest aan de Hortus Botanicus Leiden en weet als geen ander alles van de hortus en zijn ontwikkeling.

Mevrouw Teune begint haar lezing met ons mee terug te nemen naar de tijd van Willem van Oranje. Hij gaf de stad Leiden de universiteit kado omdat zij zich zo moedig had verzet tijdens de 80 jarige oorlog. De Hortus werd in 1590 gesticht en is nog steeds een echte universiteitstuin. Tijdens de lezing wandelt zij door de geschiedenis en vertelt zij over de planten die zijn verzameld door de directeuren.

De eerste tuin werd aangelegd door de eerste directeur Clusius. Deze tuin is dit jaar op schaal opnieuw aangelegd. De oude renaissancetuin is zo weer een echte studietuin geworden zoals hij er vroeger ook uitzag. Mevrouw Teune laat ons verder de plattegronden en planten van vroeger en nu zien.

Vanaf 1709 was Boerhaave directeur van de Hortus. Hij was een veelzijdig man die zowel arts als professor op verschillende vakgebieden was. Hij kocht Oud Poelgeest als woonhuis en heeft daar veel gecorrespondeerd met vakgenoten over de gehele wereld. Hij hield zaadlijsten bij van de planten die hij ontving. Toen hij al een oude man was heeft hij nog kennis gemaakt met Linnaeus en hem de functie van directeur aangeboden. Linnaeus koos er echter voor om terug te keren naar Zweden. 

De duitser von Siebolt had verre reizen gemaakt naar Batavia en Japan. Hij heeft in korte tijd veel planten verzameld. Rond 1850 werd von Siebolt aangetrokken als directeur van de Hortus. Ook hij bracht veel nieuwe soorten naar Leiden. Hij heeft veel geschreven in deze tijd en hij had bij het lage rijndijkgebied een kwekerij.

De Universiteit Leiden is de laatste jaren druk bezig met het restaureren van allerlei gebouwen en onderdelen. De hortustuin is gereed en op dit moment wordt het planetarium gerestaureerd.

Jammer dat er niet meer mensen zijn gekomen naar deze lezing. Het was de moeite waard.

meer
Clusiustuin
Gedenktuin von Siebolt
20
May
Botanie
19
May
De schrik van de straat