Fietstocht door Ridderveld

Groenvrijwilligers en leden van Groei & Bloei waren uitgenodigd om deze fietstocht met feest mee te maken in mei 2008. Ongeveer 60 deelnemers hebben genoten van de prachtige en verrassende tuinen onderweg.

U kunt de fietsroute zelf fietsen langs deze openbare tuinen in Alphen aan den Rijn met behulp van de kaart en korte omschrijving van enkele tuinen. Met tussenstops en uitleg duurde de route ongeveer 2 uur. U kunt hem in een uur fietsen als u niet in gesprek raakt met de vrijwilligers die u ongetwijfeld zult gaan tegenkomen in de tuinen.

Veel plezier onderweg.

Ceresstraat
De plantvakken in de straat worden bijgehouden door de bewoners. Er is een goed onderscheid tussen de planten, de woekeraars worden in toom gehouden. In de straat woont een klokkenmaker, ook in de tuin hebben ze de tijd.

Edelsteensingel
Dit plantvak is ontworpen door Nic van 't Wout. De bewoners vonden de tuin na aanleg in eerste instantie niet mooi, ze schokken van het ontwerp. Gelukkig zijn ze nu erg tevreden met het plan. Beukenhaagjes maken verschillende vakken waardoor er structuur in het ontwerp zit. Er zijn enkele grote grote vakken met een beperkte plantkeuze, waardoor het effect wordt vergroot.

Barnsteenstraat
De plantvakken in de barnsteenstraat worden allemaal door bewoners bijgehouden.

Klaverhof
De vakken voor de flat aan de klaverhof zijn tot stand gekomen door Jan Moerbeek. Hij vond dat hier wel wat voor de bewoners gedaan kon worden en samen zijn ze tot deze indeling gekomen. De bolboompjes zijn klein in verhouding tot de flat, maar ze zijn hier gekozen, omdat ze weinig tot geen schade aan de bestrating aanbrengen.
Door de vele bollen en dahlia's is de tuin vooral in het voorjaar en najaar interessant.

Boterbloemweg
Hier worden alle plantvakken door bewoners bijgehouden.

Heemtuin
We vervolgen de weg door de heemtuin. Dit is een groen slingerpaadje, wel opletten, dit is eigenlijk een voetpad, dus even afstappen hier.

Zeewinde
Achter de huizen langs fietsen we langs de dijksloot. Een bewoner heeft een tuin aan het water gecreëerd met een hortensiaweitje.

Wikkestraat
Aan het begin van de wikkestraat zijn bewoners zeer actief. Er staan chinese anemonen, die zich af en toe te spontaan uitzaaien. Er zijn lelies en er is spirea. Let op het gebruik van de planten. De catalpa wordt tegenwoordig veel toegepast omdat hij goed klein te houden is en hij weinig schade aan de bestrating geeft. Rond nummer 54-60 wordt ook actief een gooi gedaan naar de mooiste vrijwilligerstuin.

Lupinesingel
Deze tuin is nog niet zo oud. Er wordt een speeltuin gecombineerd met verscheidene plantvakken. De tuin is zo ingericht met grote stenen dat er geen hek meer omheen staat en er toch geen auto’s heen en weer rijden. In de stenen zijn de boorgaten voor de dynamiet nog zichtbaar.

Ericapark
Het Ericapark is een paar jaar geleden opgehoogd. De bewoners wilden niet alle bomen kwijt raken. De bomen die zijn blijven staan gaan nu alsnog dood door de ophoging. Er zijn plannen om dit hele park te gaan bebouwen. Dit stukje groen zal daarmee verdwijnen. Achter de flat langs het smalle paadje langs de dijksloot doorfietsen.

Doornenburg
In het park is een kruidentuin. Hier mag geplukt worden door de omwonenden. Veel van de kastanjes in het park zijn ziek. Langs de dijksloot zijn aan de doornenburg allemaal vlondertjes geplaatst door de gemeente. Dit is een zeer actieve en succesvolle groep vrijwilligers. De mensen hebben zo een voortuin aan het water gekregen waar ze gemakkelijk naartoe kunnen.

Herenweg
We fietsen door richting herenhof en fietsen vlak voor de herenweg naar de voormalige kruidentuin, inmiddels weer in beheer van de gemeente. Er haken ook vrijwilligers af, waarna de tuin weer terug gaat naar de gemeente.

Tsarenhof
De beukenheg ziet er uniform uit vanaf de weg. Aan de kant van de huizen is echter een heel gevarieerde gemengde beplanting aangebracht.

Grebbeberg
Het één na laatste vak is erg leuk, het laatste vak is inmiddels gras geworden. Dit is erg jammer. De vrijwilliger kon het vele werk niet langer aan.

Markentenster
Het middenvak in de zijstraat met regenput en oude stoel wint vaak een prijs bij de tuinenkeuring van de gemeente. Zeer enthousiaste club.

Mandenvlechter
De kunstenares is samen met de buurt aan het werk geweest om dit (heksenschoenen)beeld te ontwikkelen. De stof is nog in het brons terug te herkennen. Een van de bewoners is een fan van Euphorbia. U vindt hier veel verschillende varieteiten terug.

Jeltje de Bosch Kemperstraat
Tuin met prachtige rozen en heel veel andere planten. Deze opvallende tuin wordt beheerd door Marco Braun. Marco is heel vaak in de tuin te vinden en weet erg veel van planten.

Vergeten smaakmakers en paradijskorrels (Blik op de Tuin - 884)
VAN VERVAL TOT HOTEL