Activiteiten & Actueel

Oude pastorie

Het eerste tuinbezoek in 2009 is in Zwammerdam. Als trouw lid van Groei & Bloei wil Paula haar tuin ook een keer laten zien. Ze heeft hard gewerkt samen met tuinvrienden en vriendinnen om hem helemaal tip top te krijgen voor ons bezoek. De tuin ziet er dan ook prachtig uit.

Toen Paula van Veen in 1993 samen met haar man en zoon in de oude pastorie in Zwammerdam ging wonen, stonden er een aantal grote bomen en coniferen rondom het vrijstaande huis uit 1928. De beslotenheid trok het gezin aan en ze hebben geprobeerd dit in de tuin te bewaren.

Er staat onder andere een grote rode kastanje in de tuin die oorspronkelijk veel groter was. Er zit echter al jaren een zwam in. Door de kastanje goed te verzorgen en goed op hem te blijven letten met hulp van deskundigen, is het tot nu toe gelukt om de boom te bewaren. Hij wordt nu regelmatig gesnoeid en gekeurd.

Terwijl er zo goed op de kastanje werd gelet is tijdens een storm een meelbes met daarin de rambler Bobby James, omgewaaid. Dit was even slikken. De rambler is nu bij de kastanje hergeplant.

Ook staan er veel grote coniferen rond het huis. Er waren voorheen nog meer coniferen en ze waren een stuk hoger. Ook de coniferen worden nu regelmatig gesnoeid en ze zijn een stuk ingekort. Achter het huis komt door de coniferen beperkt zon. De beplanting met witte en oranje/gele beplanting licht hier in de schaduw mooi op. De rozen is het na enkele jaren ook gelukt om de weg naar de zon te vinden.

Naast het huis is een grasveld met rondom borders en struiken. Dit geeft lucht en ruimte in de tuin. Jarenlang waren er ook kippen, dit ging ten koste van de nachtrust, dus daar is een ander huis voor gezocht. Langs de erfgrens is nog een besloten pad aangelegd met een speelhuis. Deze buffer naar de straat is zo goed toegankelijk en het is een leuke speelplek.

De tuin past goed bij het oude huis, met klassieke elementen, maar daarnaast ook leuke zithoeken en actuele details.

Opens internal link in current windowMeer foto's vindt u in het fotoalbum.

meer
19
May
De schrik van de straat
19
May
Nieuwlicht