Nymphaea eiland

klik voor vergroting

Op 2 juni 2009 bezochten we met een groep van 18 enthousiaste leden de tuin van Herman den Beer in Noorden. Hier kweekt hij in grote, rechthoekige bakken allerlei waterplanten, vooral winterharde waterlelies.

Verslag Yvonne Vellekoop

In het heldere water zwemmen goudvissen, salamanders en allerlei kleine waterdiertjes. De zon scheen, maar er stond een koude wind, zodat het heerlijk was om in de kas thee en koffie te drinken. Hier zijn ook een groot aantal schilderijen van de hand van Jeanne Johns te bewonderen, waarvoor een aantal leden speciaal gekomen is. Al gauw begon het op een echte “broeikas” te lijken, dus tijd om de tuin te gaan bekijken!

Waterlelies
“Een waterlelie kan wel 100 jaar oud worden”, vertelde Herman, “Je kunt steeds “neuzen”eraf halen, dit zijn stukjes wortel met een oog, waarop de plant weer kan uitlopen. Op die manier vernieuwt de plant zich steeds weer. De planten die hier verkocht worden zijn 3 jaar doorgekweekt, zodat het al een flinke plant is met een goede wortelkluit, die zeker aanslaat in je vijver en de winter goed doorkomt.” Deze aanbeveling sloeg goed aan en er werden door onze groep diverse planten aangeschaft. De kleuren van de bloemen waren dan ook heel mooi. Mensen met vijverproblemen als troebel water vroegen Herman om advies. Als oplossing had hij zuurstofplanten zoals het bekende Fonteinkruid, die een goed biologisch evenwicht kan bewerkstelligen.

Tuin en kunst
Ook de rest van de tuin bleek de moeite van het bekijken waard. De prachtig bijgehouden groententuin was een lust voor het oog en de vaste plantenborder naast het gezellige tuinhuis oogste veel bewondering. De ligging van het eiland in de Nieuwkoopse plassen is prachtig.
In de tuin staan ook mooie beeldhouwwerken van Jeanne Johns en kunstwerken van roestig metaal. We mochten ook in het huis van Jeanne en Herman kijken, waar een expositie van Jeanne’s schilderijen was.

Al met al een heel gevarieerde en leuke mini-excursie!

Mocht u nieuwsgierig geworden zijn dan is het ook mogelijk om op eigen gelegenheid Nymphaea-eiland te bezoeken.

Botanie
De schrik van de straat