Fietstocht Kerk en Zanen en Centrum van Alphen aan den Rijn

Op 27 mei 2009 was er een fietstocht door Kerk en Zanen en het centrum van Alphen aan den Rijn. Deze tocht is georganiseerd door de gemeente Alphen aan den Rijn in samenwerking met Groei & Bloei.

We fietsten langs openbare tuinen die in eigendom zijn van de gemeente Alphen aan den Rijn, maar die worden onderhouden door de bewoners. Deze vrijwilligers werken samen met de gemeente en samen zorgen ze voor unieke stukjes openbaar groen.

U kunt hier de route terugzien en daarmee de tocht zelf fietsen.

Start bij Boliviastraat
Het park is in 1996 aangelegd in samenspraak met de bewoners. De vijver is een schenking van de projectontwikkelaar. De bewoners hebben met een kunstenaar de 2 beelden uitgezocht. Het geld hebben ze zelf bijeengebracht samen met sponsors en gemeente. In 2009 zijn de zieke bomen vervangen door bolbomen (Robinia), ook is de beplanting toen aangepakt. Er wordt een paar keer per maand gezamenlijk geschoffeld.

Perupark
Dit park is in 1996 aangelegd met de bewoners. In het grasveld onder de eik ligt een monumentje, deze is daar neergelegd door de ambassadeur van Costa Rica.

Friezengaarden
De oorspronkelijke jeu de boulebaan werd niet meer gebruikt en is omgevormd tot plantvak met 2 bomen. Op dit plein wordt jaarlijks door de bewoners een straatfeest georganiseerd samen met de frankengaarden.

Frankengaarden
De fankengaarden is ruim opgezet. Het was een rustige straat, nu fietsen er honderden leerlingen doorheen naar de scholen in de buurt. Het kunstwerk stelt een zonnebloem voor. Vanuit de huizen is van bovenaf te zien dat het inderdaad een zonnebloem is.

Kandindskypark
Dit park is vorig jaar aangelegd. De drie vakken in het midden zijn geplant door vrijwilligers en worden door hen bijgehouden. Langs de zijkanten staan schanskorven, daarvoor ligt een wadie die begroeid wordt met wuivend riet en wilde plantenmengsel. Oorspronkelijk was hier de ingang van het Archeon. De restanten van de brug zijn nog zichtbaar.

Quadrivium
In deze straat werden de eerste boomvakken in de buurt door vrijwilligers bijgehouden, nu zijn er in heel Burgooi 250 boomvakken in onderhoud bij bewoners. Vroeg in het voorjaar lijkt het wel de Keukenhof met een oase van bloeiende bollen.

Copepad
Deze tuin kwam tot stand doordat de architect van de woningen een donatie gaf van 10.000 gulden. Hij wilde geen grasveld tussen zijn woningen, maar iets unieks en dat is het ook geworden. Ook hier hebben de bewoners een onderhoudsschema voor de tuin. Bewoners hebben her en der de eigen tuinen aangepast aan het park met vooral heide, coniferen en grassen.

Polderpeil
Bij de gevels van de flats zijn de vereniging van huiseigenaren actief in de gemeente tuintjes. Ook hier bestaat een schoffelschema.

Filip van Bourgondiestraat
Dit plein is al 3 keer over de kop gegaan met nieuwe planten. Dit kwam door slechte grond en veel verloop van bewoners. Nu is alles stabiel en er is meer regelmaat rond het plein. Ook de kinderen worden betrokken bij het plein, dit helpt vandalisme tegen te gaan. In het midden van het plein staat een vleugelnoot en een dakplataan. Ook hier is een vaste schoffelronde.

Hazeveld
Het Hazeveld zou alleen een grote grasveld worden. Dankzij de bewoners zijn er 3 grote plantvakken gemaakt die zij onderhouden. Een van de vakken heeft een kruidentuin. Een keer per jaar helpt de speeltuinvereniging Vreugdenoord mee met een schoonmaakactie. De platanen komen van de oude parkeerplaats aan de Smethstraat waar nu het gemeentehuis staat.

Leerhoeve
Unieke wijk strak tegen het centrum aan. De bewoners hadden veel last van mensen die 's nachts na het uitgaan langs de buurt trokken. Als oplossing tegen het vandalisme zijn geveltuinen gemaakt. Doordat de buurt veel schoner is en er goed onderhouden uitziet, mijden de vervuilers de wijk en er is meer sociale controle. Er doen zo’n 60 mensen mee.

Johan Willem Frisostraat
De openbare ruimte rondom de flat wordt bijgehouden doort de familie Wortman. Eerder was hier een stortplaats van de flat en de winkeliers, er stonden hoge struiken. Nu is alles open en overzichtelijk en kinderen kunnen vrijuit spelen in het parkje.

Tussen van Riebeeckstraat en Zoutmanstraat
Eindpunt fietstocht. Dit is een verscholen plantsoen van Wonen centraal. Bewoners en gemeente hebben samen een beplantingsplan gemaakt en gezamenlijk geplant. Het is een verrassende plek geworden waarin bewoners elkaar treffen.

De schrik van de straat
Nieuwlicht