Groentips & Groeninfo

Themawandelingen in de Hortus, ontdek de tuin in eigen tempo

Nieuw in de Hortus: vijf wandelingen die de bezoeker langs alle prachtige plekjes van de tuin voeren. De wandelingen zijn gratis bij de kassa te verkrijgen. U hebt de keus uit de volgende thema’s: Japan, Darwin, Zelfverdediging, Kroonjuwelen en de Academische wandeling. Entreeprijzen vindt u op de website van de Hortus.

Kroonjuwelen
Wandelen door de Hortus is wandelen door en langs zoveel moois en bijzonders. Maar wat zijn nou de absolute highlights van de tuin? De pareltjes, de ware kroonjuwelen? Als u de Kroonjuwelenwandeling loopt, maakt u kennis met al die nationaal en internationaal befaamde topstukken. Van de eeuwenoude Gingko biloba tot de meest gefotografeerde waterlelie van Nederland: de Victoria amazonica. Deze wandeling is ook in het Engels te krijgen.

Zelfverdediging
De tuin lijkt op eerste gezicht zo vredig. Maar wist u dat er iedere dag een fikse overlevingsstrijd wordt gevoerd tussen planten en beestjes? Veel planten staan op het menu van een groot aantal beestjes. En sommige van die planten verdedigen zich met hand en tand tegen die aanvallen. Hoe? Loop de wandeling Zelfverdediging en u krijgt de verrassende antwoorden.

Japan
Japan en Leiden. Zo ver uit elkaar en zo nauw verbonden. Al vanaf de 18e eeuw is de band tussen Japan en Leiden en de Hortus botanicus hecht. Niet in de laatste plaats dankzij de Duitse arts en verzamelaar Philip von Siebold. Loop de Japanse wandeling en ontdek onder andere dat Japanners en Nederlanders verschillende opvattingen hebben over het metselen van muurtjes…

Academische wandeling
Boerhaave, Einstein, Clusius, Linnaeus. De crème de la crème van de internationale wetenschap had een band met de Leidse Hortus. Welke band dat was, wat deze bollebozen hebben betekend voor de Hortus en wat de Hortus voor hen betekende, laat de Academische wandeling u zien.

Darwin
Darwin zette met zijn evolutietheorie de wereld op zijn kop. Een theorie die tot op de dag van vandaag voer is voor levendige discussies. Darwin heeft als eredoctor aan de Universiteit Leiden kennisgemaakt met de Hortus botanicus. De naar hem vernoemde wandeling brengt u in contact met de praktijk achter zijn evolutietheorie.

Hortus botanicus Leiden
Rapenburg 73
2311 GJ Leiden

Een deel van de Hortus, o.a. de Victoriakas, is niet goed bereikbaar voor minder validen die gebruik maken van een rolstoel of rollator.

Terug naar tuinen en parken

meer
Bezoek mijn tuin
20
May
Botanie
19
May
De schrik van de straat