Voorjaarsfair groot succes

De Voorjaarsfair op 18 april ter gelegenheid van het 50-jarig bestaan van de afdeling was een groot succes. Het was prachtig weer en ruim 650 mensen bezochten de fair in en rond het Wellantcollege.

Door Yvonne Vellekoop

Na een half jaar voorbereiding kon de voorjaarsfair op 18 april om 10 uur beginnen. Al vanaf 8 uur ‘s morgens waren toen, met hulp van veel vrijwilligers, de kramen opgebouwd en de tafels neergezet. De meeste kramen stonden vanwege het zonnige weer in de tuin.

Opening
Voorzitter Rob Deijs hield bij de opening een korte toespraak over het ontstaan van het idee voor de Voorjaarsfair. Aanleiding was het 50-jarig bestaan van de afdeling, die in 1959 werd opgericht en toen slechts 47 leden telde. Inmiddels zijn dit er 355. Mevrouw Catharina IJzonidus, die 30 jaar lang secretaresse van de afdeling was, opende de fair door een lint door te knippen. Vervolgens kon zij, genietend van koffie en gebak, naar de historische PowerPoint-presentatie kijken waarin ook enkele foto’s uit haar eigen album verwerkt waren.

Naar de tuin
Ondertussen stroomden de bezoekers al van alle kanten binnen en waren overal opgetogen gezichten te zien. Er stonden meer dan 20 kramen, waarin een grote verscheidenheid aan producten werd aangeboden die allemaal te maken hadden met tuinieren en bloemschikken. Zo was er een bekende Alphense tuinarchitect die een schets van je tuinidee kon maken, er werden allerlei planten en tuindecoraties verkocht, maar ook geitenkaas, honing en eigengemaakte jam. Veel sfeer gaf ook een echte ijskar met boerenijs, dat dankzij het mooie weer goed in de smaak viel. Er was een kraam met prachtig tuingereedschap, zoals schepjes van koper. Ook actief Groei & Bloei-lid Nico Roeloffs, tevens hobbyist in smeedijzeren plantensteunen, was van de partij en deed goede zaken.
Er waren demonstraties van Jana In’t Veld, die liet zien hoe je een mand vlecht van wilgentenen en van Kwekerij Zevenhoven, die hanging baskets opmaakte. Groei & Bloei had enkele kramen met eigengemaakt gebak, tweedehands tuinboeken en –tijdschriften en bijzondere vaste planten. Leuk waren ook de bezems van Katinka Elders, gedecoreerd met koeien, rozen en andere afbeeldingen, die het aanvegen van de tuin tot een feestje maken.

In de aula
Hans Pijlman speelde in de aula van het Wellantcollege gezellige deuntjes op zijn accordeon, terwijl bezoekers aan de tafeltjes uitrustten met een kopje koffie en gebak. Elly Hazebroek en Marianne Stapper gaven een demonstratie bloemschikken en lieten daarmee zien wat je op de bloemschikcursus van Groei & Bloei zoal leert. Bij de Kinderactiviteit was het heel druk, er zaten af en toe wel zes kinderen tegelijk rond de tafel om een bloemstukje te maken in de vorm van een gebakje. In de aula stonden verder kramen waarin bezoekers zelfgemaakte kaarten, natuurtekeningen en sieraden konden kopen. In de hal bij de PR-stand werden mensen enthousiast gemaakt voor Groei & Bloei en 12 mensen meldden zich aan als lid.

Ruilen in de patio
In de patio werd ‘s morgens de ruilbeurs gehouden waar stekjes en zaden uit eigen tuin van eigenaar wisselden. De aanvoer van ruilmateriaal was zo groot en er was zoveel interesse dat er ook ‘s middags nog lustig doorgeruild werd. Erg druk was het ook bij het kraampje van Wijnclub ‘Wijn a/d Rijn’, waar je kon proeven van allerlei alcoholische brouwsels. Geitenboerderij Hoekenburcht trakteerde hierbij op een stukje kaas.

Voor herhaling vatbaar?
’s Middags rond 16 uur kwam het eind in zicht en werd het tijd om op te breken. Diverse kraamexploitanten namen tevreden afscheid met een hoopvol ‘tot volgend jaar?’
Petje af voor alle vrijwilligers van Groei & Bloei die op allerlei manieren hebben meegewerkt aan de organisatie van de fair.

Meer foto's van de fair vindt u in het fotoalbum.

Van de PowerPoint-presentatie over 50 jaar Groei & Bloei (zowel landelijk als van onze afdeling) is een cd verkrijgbaar. U kunt hem bestellen per e-mail: yvonnevellekoop(at)casema.nl.

Vergeten smaakmakers en paradijskorrels (Blik op de Tuin - 884)
VAN VERVAL TOT HOTEL