Alphen aan den Rijn

Zaaien

Door Afra, 16 maart 2016

Aan de oostkanaalweg in Alphen aan den Rijn is kweker Ramon samen met zijn vrouw Sylvia een bijzonder project gestart. Je kunt er een moestuin huren in de kas en zo onder gunstige omstandigheden met goede voorzieningen je eigen moestuin bijhouden. Wij komen vandaag op bezoek en krijgen een rondleiding langs de aanwezige moestuinen en nieuw opgekweekte planten voor hanging baskets. Ramon is ooit een leerling geweest van onze secretaris Ton van der Hoorn op de tuinbouwschool.

We komen vandaag bij Moes & Tuin voor de workshop van Ton over zaaien. Hij vertelt over lichtkiemers en voorbehandelingen, zoals koud wegleggen, voorweken en voorkiemen. We krijgen uitleg over wat F1 hybriden zijn. Een aanduiding die je vaak terugziet op (dure) zaadzakjes. Ton geeft een korte uitleg over hoe er in Nederland over het algemeen wordt gewerkt met zaad. Het zaad in de gekochte zakjes zijn vaak al voorbewerkt, rasecht en raszuiver. Goed zaad dus om te gebruiken en informatie over de verwerking staat goed aangegeven op de verpakking.

Nadat zaad is gekiemd kun je het al snel buiten in een platte bak plaatsen. Na het kiemen is licht belangrijker dan warmte en zo'n afgeschermde bak met glas geeft voldoende bescherming. Hij heeft ons ook een voorbeeld laten zien wat er gebeurt als de zaailingen te koud hebben gestaan.

Na de theorie hebben we zelf allemaal bakjes gevuld met grond. Ton had handige aandrukplaatjes op maat mee. We konden de bakjes gebruiken om zaad in te doen, met gezeefde zaaigrond afdekken en water geven. Ook was er zand om klein zaad mee te mengen of af te dekken. Ton had diverse handige tips voor ons. Ik kijk daarom al uit naar zijn volgende workshop over stekken volgende maand.