Alphen aan den Rijn

Groei & Bloei tuinmetamorfosewedstrijd 2019

Complimenten van de jury voor het hoge niveau van de inzendingen. Er is hard gewerkt in de tuinen en zijn mooie resultaten bereikt. Alle vier de prijswinnaars zijn dan ook een voorbeeld voor anderen! Woensdag 20 november 2019 zijn de prijzen uitgereikt. Delen van het juryrapport worden hier vermeld met enkele van de ingezonden foto's.

Eerste prijs Ina Wille

De tuin is zowel klimaat- als diervriendelijk! Eigentijds en zeer duurzaam.

De tuin van Ina Wile wint met glans, omdat er rekening wordt gehouden met de toekomst; door regenwater op te slaan in de tuin. Hierdoor kan het water in huis worden gebruikt voor het doorspoelen van de wc en water geven aan de tuin tijdens droge perioden.

Er zijn veel voorzieningen voor dieren getroffen. Er is een grote diversiteit aan planten toegepast in een goed doordacht beplantingsplan, met bomen en extra muurbeplanting. Er is verticaal groen en er zijn eetbare gewassen. Voor bijen, vlinders, insecten en kleine dieren is er een plek te vinden om te overleven. Goed dat daarbij de jaargetijden in de gaten worden gehouden. Ook goed om de grote bomen te laten staan voor hoogte. Daar vanuit kunnen vogels rustig kijken of de kust veilig is.

Tip: Je kunt gevallen blad overal laten liggen, behalve op het gras. Gebruik het blad als mulchlaag onder de heesters en tussen de vaste planten.

Tweede prijs Else-Marie en Karlo Luiten

Een uniek ontwerp met aandacht voor duurzaamheid en biodiversiteit.

Er is een enorme hoeveelheid verharding vervangen door groen. Er zijn natuurlijke materialen gebruikt en materialen gerecycled. Vormen, groen en bloemperken lopen mooi in elkaar over. De pergola is speels geplaatst en geeft direct hoogte aan de tuin. Als de beplanting wat doorgegroeid is, dan zal dat zeker een vergroenend effect aan de tuin geven op verschillende hoogtelagen. Het beplantingsschema is goed doordacht en geeft het hele jaar door voorzieningen voor dieren. Er is van het vroege voorjaar tot in het late najaar voedsel te vinden voor vogels en insecten. Insecten kunnen tussen tegels en tussen de houten palen gaan zitten. Leuk dat er een kleine grasperkje is toegepast en het kunstgras is verwijderd.

Tip: Als je wilt helpen om de eikenprocessierups te bestrijden, hang dan een mezenkast op. Een vogelhuisje met de juiste maten en wensen van de koolmees.

Derde prijs Marianne Wortman

Creatieve vormgeving, duidelijk naar een goed ontwerp uitgevoerd.

De vormen zijn rond en vloeiend, dat maakt een sfeervolle groene tuin. Het geheel is een lust voor het oog. Aan de gestelde aandachtspunten is voldaan. Insecten, bijen, libellen en vlinders zijn duidelijk welkom. Er zijn eetbare planten, er is douglas hout gebruikt en er zijn voorzieningen voor dieren. Het vervangen van harde stenen door halfverharding is goed voor de waterafvoer en het ziet er mooi uit. Naast de beplanting is er aandacht voor waterberging in de borders. Er is een waterschaal voor de vogeltjes en andere dieren. Twee fruitbomen zijn mooie aanvliegobjecten voor vogels.

Héél goed plan om van het afdak een sedumdak te maken! Dat komt de totale hoeveelheid groene oppervlakte ten goede.

Tip: Maak een aftakking aan de hemelwaterafvoer en leidt het naar een waterton.

Derde prijs Jordi en Myrna van Otterloo

Wat een prachtige metamorfose. Stenen eruit en groen erin.

De strook met wilde bloemen is een toppertje. Hopelijk wel met bloemen waar bijen en hommels op afkomen. Rigoureus een tuin vergroenen, daar is daadkracht voor nodig. Er is een fijne tuin gecreëerd. Het gras geeft ruimte en voor de struiken, planten en éénjarigen zijn plekken gevonden, die in de toekomst tot een kleurrijk geheel groeien. Er zijn veel stenen weggehaald en er is toch een praktische gebruikstuin ontstaan, die nog verder ontwikkeld wordt.

Nu al een fijne tuin voor de egels, wie weet is een kuip met water in de grond of daarboven een leuk idee om libellen en juffertjes aan te trekken.

In de jury: leden Steenbreek Alphen aan den Rijn

• Peter Westgeest - Gemeente Alphen aan den Rijn