Alphen aan den Rijn

Tuinmarkt

Door Yvonne Vellekoop, 17 september 2016

Het was heerlijk weer op zaterdag 17 september en de Tuinmarkt werd dan ook goed bezocht aan de Ridderbuurt in Alphen aan den Rijn. Alweer voor de 26e keer was er een gezellige samenwerking tussen de volkstuinvereniging Ridderspoor en Groei&Bloei.

Om 10 uur openden bestuursleden van beide verenigingen de Tuinmarkt. Waar behalve tuinplanten, ook pompoenen, bloemen en allerlei zelfgemaakte producten werden verkocht. Van houten tuinmeubels en schilderijtjes tot gehaakte decoraties en kleding. Er konden diverse theesoorten, jams en chutneys worden geproefd en er werden pannenkoeken gebakken. In de volkstuinen zijn rond dit jaargetijde veel pompoenen oogstbaar, zodat die ook in alle soorten en maten te koop werden aangeboden.

Aad Brokking, een hobbykok, had heerlijke pompoensoep gemaakt, waar bezoekers van de markt gratis van mochten proeven. Er kon ook creatief aan de slag gegaan worden met pompoenen. Na deze te hebben uitgehold werd hierin een mooi bloemstuk gemaakt. Er kon met een Imker een rondje worden gemaakt over een deel van de volkstuin waarbij hij uitleg gaf over het leven van de bij en het maken van honing. Natuurlijk kon op de markt ook een potje honing van zijn bijen worden gekocht. Voor de mensen die de bijen een handje willen helpen werden er ook bijenhotels aangeboden, die behalve nuttig ook heel decoratief zijn.

Pierre Wahle uit Zevenhoven demonstreerde met een draaischijf hoe hij van een eenvoudig stukje hout een sierlijk vogeltje of een mooie schaal kon maken. Er was een bierbrouwer die uitleg gaf over het zelf brouwen van bier. Ook werden er bloembollen verkocht, die in het voorjaar de tuinen kunnen gaan opfleuren. Freek Gubler bracht de sfeer erin met vrolijke muziek van zijn accordeon.

De tuinmarkt breidt de laatste jaren steeds verder uit en heeft ook steeds meer variatie in het aanbod van producten en activiteiten. Mocht u ook een creatieve hobby hebben waarvan u hier iets wilt laten zien, een oude ambacht demonstreren of iets op het gebied van planten en bloemen willen aanbieden, dan kunt u kosteloos een kraam of tafel ter beschikking krijgen.

De volgende Tuinmarkt wordt gehouden in het voorjaar van 2017.

Voor meer informatie of contact kunt u terecht bij Yvonne Vellekoop of vtv-ridderspoor.nl