Alphen aan den Rijn

Tuinreis Utrecht

Door Annelies Nieuwenhuizen Segaar 

Op donderdag 7 september 2017 was onze jaarlijkse tuinenreis. Omdat we voor het eerst in het najaar gaan zijn de verwachtingen hooggespannen; blijft het droog, is er genoeg in de tuinen te beleven en vooral; wat bloeit er nog? Nou, het bleef droog en er was erg veel te zien.

De eerste tuin die wij bezoeken is De Beukenhof in Barneveld. Deze 10.000m² tuin van Ellen en Hans Lubbers heeft erg veel te bieden. Rondom een vrijstaande woning en aparte schuren is in 2001 gestart met het ontwerpen van deze tuin, bijna geheel in tuinkamers. Het ontwerp is het werk van Ellen, Hans doet vooral het grove tuinwerk. Van iemand die niets met tuinieren had, is hij nu een echte tuinliefhebber geworden. De tuin is langs zichtlijnen opgebouwd, met naast het huis een zomerborder in paars/roze kleuren met vooral vaste planten, dahlia's en enkele grassen, daar tegenover over de volle lengte van de tuin een border met Miscanthus. Achter het huis is een kleinere, door heggen omzoomde, Helleborus-tuin. Hier achter, ook weer omzoomd door heggen, een pluktuin en kleine moestuin. Ook achter het huis is een enorm grasveld met een vijver en enkele plantvakken. Aan de andere kant van het huis, twee meer beschutte tuinen; onder een oude kastanjeboom een hostatuin en een heel intieme tuin met witbloeiende vaste planten en grassen. Aan het einde van de zijkant is een enorm grasveld omzoomd door borders met vooral geel/rode tonen van vaste planten en grassen. Echt een tuin waar genoeg te genieten valt.

Onze volgende stop is kwekerij Van Houtum in Doorn. Hier worden al ruim 20 jaar biologische vaste planten, rozen en kruiden gekweekt. Deze kwekerij was z'n tijd ver vooruit, nu vinden wij biologisch gekweekte groenten en planten steeds normaler. Jan en zijn vrouw ontvingen ons met een heerlijke buitenlunch. Het weer werkte mee, het werd zonnig! De tuin heeft een gedeelte waar de moerbedden staan, een groot verkoopgedeelte en er is een grote vijver. De filosofie hierachter is dat de natuur naar de kwekerij wordt gehaald. Jan van Houtum startte zijn werkzame leven als hovenier, maar miste vaak goede vaste planten voor zijn ontwerpen. Zo is langzaam de kwekerij opgebouwd. Jan kweekt vooral planten die goed winterhard zijn, goed te combineren zijn en bruikbaar zijn in al zijn ontwerpen. Aan 'kasplantjes' doet Jan niet. Een plant moet het bij hem jaren volhouden.

Terug in de bus op weg naar Het Bergje in Amersfoort. Hier komen we in een tuin, met hoogteverschillen. Tot in de 60-er jaren was dit gebied naast Amersfoort in gebruik als eikenhakhoutbosje voor de stadsbakkers. De tuin heeft nog steeds erg arme en zure grond, wat het tuinieren niet altijd even makkelijk maakt. De twee eigenaren hebben beiden een even groot aandeel in de aanleg van huis en tuin gehad. Toen zij in 2001 het pand aankochten moest het pand geheel verbouwd en vergroot worden. De ene partner wilde een sedum- en mosdak, dat kwam er dan ook; de andere eigenaar wilde zeker geen grasveld. I.v.m. hun drukke banen werd de tuin aangelegd met grote groepen vaste planten en heel belangrijk, ook levensloopbestendig. Hoewel er trapjes in de tuin zijn, is de hele tuin over (split) paden bereikbaar. Zo zijn al hun eerste plannen verwezenlijkt. Na hun pensionering, werd de 1400 m² vaste plantentuin omgetoverd in een geweldige bloemenzee. De oorspronkelijke planten werden voor een deel hergebruikt op het sedumdak. In deze tuin val je van de ene verbazing in de andere, plantengroep na plantengroep. In het voorjaar bloeien de 20.000 bollen, waarvan de tulpen elk jaar weer uit de grond worden gehaald. De rest van het jaar is er altijd iets bloeiends te zien. Naast de tuin is er een vijver die tegen het hoofdterras is aangelegd, aan de zijkant van het huis een ander terras met hier een prachtige zwemvijver die er als een klassiek ontworpen vijver uitziet. Bijna bovenop de berg staat een grote ronde stalen pergola, die, hoe kan het ook anders, begroeid is met klimmers. Ook de vele tuinbeelden mogen niet worden vergeten. Met recht is dit een heel bijzonder tuinbezoek.

Onze laatste tuin is Het Landje in Eemnes. Dit is een privé-tuin, ontstaan als een uit de hand gelopen hobby van de nu 80 jarige Alie Brouwer. Zij heeft van een voormalig boerengrasland, in 10 jaar tijd, een 6000 m² landschappelijke tuin gemaakt. Haar voorliefde voor water blijkt uit de aanwezigheid van de vele plekken met water in deze tuin. Naast een hele grote vijver zijn er nog vier vijvertjes, een paar watervallen en hier en daar een kabbelend stroompje. Dat geeft deze tuin een levendig karakter. Tussen de 2500 soorten bloemen, planten, struiken en bomen staan overal zitjes van waaruit je in alle rust kan genieten van de weelderige borders. Het platte grasland is in de loop van de jaren omgetoverd tot een tuin met veel hoogteverschillen, gemaakt met het uitgegraven zand van de vijvers. De nog zeer vitale Alie werkt iedere dag van ’s morgens vroeg tot ‘s avonds laat, in haar eigen paradijs, waarbij haar grootste uitdaging is om het hele jaar de tuin in bloei te hebben. De laatste jaren wordt zij geholpen door haar zoon die in de toekomst haar werk zal voortzetten. Door het enthousiasme waarmee Alie ons door haar tuin leidde was dit bezoek zeer de moeite waard. We kijken terug op een zeer geslaagde dag.