Alphen aan den Rijn

Tuinreis naar Noord-Holland

Verslag tuinreis Groei & Bloei Alphen aan den Rijn, op 13 juni 2018.

Door Frans Könst. (ingekort door redactie)

We vertrokken om 8.15 uur vanaf het Herenhof Alphen aan den Rijn. De reis was naar Noord-Holland en georganiseerd door Ton Leemans en Rika van Assendelft. Deze dag zijn er 49 personen mee geweest. Zij hebben een fantastische dag gehad.

Het programma is geheel volgens schema verlopen, zonder een probleem en we hadden een geweldige chauffeur(v) die ons probleemloos naar de eerste bestemming bracht. Dit was Tuin aan het Weeltje van Jan Laan en José Karsten in Zwaagdijk.

We werden spontaan welkom geheten door Jan en José met koffie of thee en een traktatie van onze Ton met lekkers van de eigen bakkerij van Huize Ursula in Nieuwveen. Een weel is een waterplas welke ontstaat door een dijkdoorbraak dus een kolkgat uit het verleden en weeltje betekend dus een kleine historische natuurlijke vijver. Jan en José zijn in 2002 eigenaar geworden van de kavel naast het weeltje, groot 3800 m² en hebben daar een prachtige woning op laten bouwen, geheel in stijl. Zoals de Westfriese boerderijen met heel veel bouwkundige details, alleen niet zo groot, want alleen het wonen was belangrijk. Toen de grote wens; een geweldige tuin. Deze tuin is ontworpen door tuinarchitect Piet Oudolf, die bekend staat om zijn borders met grote groepen van gelijke vaste planten in combinatie van veel groepen met grote grassen. Deze combinatie van groene kleuren geeft veel rust en maakt de tuin spannend. Zo komen de planten, die over het gehele seizoen bloeien, goed tot hun recht. Het bloeiende hoogtepunt in de tuin van de meeste vaste planten moet nog komen in de maanden juli en augustus. De struiken en de vroege vaste planten zijn al geweest. Ondanks dit gemis een geweldige tuin met een knap ontwerp.

De reis vervolgde om kwart voor elf naar tuin twee. Het was twintig minuten rijden naar Lutjewinkel, een prachtige rit door het Noord-Hollandse polderland. Geweldig zoals onze chauffeur met de grote bus overweg kon op de smalle polderwegen.

De volgende tuin was Versicolor van Marianne Greiner en Frans Meijer. Zoals de uitnodiging al aangaf, zijn we in een idyllisch planten paradijs aan een doodlopend weggetje beland. De tuin is in fasen aangekocht. Eerst een 500 m² kavel met een kleine woning, welke na renovatie geheel voldeed. Maar de droom was een grote fantastische bloementuin, die wekelijkheid kon worden door de grondaankoop van 2 buren, zo ontstond er een kavel van 2500 m² en konden zij hun droom waarmaken. Deze droom is een complete presentatietuin geworden voor de onderneming VERSICOLOR tuinontwerp. Hier kan je terecht voor advies, een schets, of een ontwerp voor een beplantingsplan. Vijf maal per jaar wordt hier een presentatie gehouden met verschillende thema’s. De afsluiting is op 4 en 5 augustus met de ‘Zinderende nazomerkleuren’. Om dit alles mogelijk te maken is er een geweldige basis tuin aangelegd met vaste struiken en bouwwerken. De tuin ervaar je als een blij doolhof van smalle paadjes met bogen als doorgangen die je van verwondering in verbazing brengt. Verdwalen hoeft niet want er staan route-pijltjes. Je komt de volgende thema’s tegen; een witte tuin, een druipmuur, vijvertuin, een vlindertuin met vijvertje, verder was er op dit moment veel opgevuld met vaste planten, maar ook eenjarige zomerplanten waren er maximaal aanwezig. Je werd stil van de bloeiende rozen, vooral veel klimmers die uitbundig bloeiden. Veel planten stonden in potten maar zo opgesteld dat het een tuinboeket werd. Een geweldige ervaring maar geen tuin die wij zelf ook maar even kunnen gaan maken.

Om kwart over twaalf was het tijd om op te stappen voor de lunch in Oude Niedorp op vijf minuten afstand. Hier bevindt zich een origineel Irish Cottage restaurant die voor ons gereserveerd was. Het werd een grote verrassing ondanks dat de ontvangst wat stroef ging, maar al gauw werden er hulptroepen ‘ingefloten’ en de bediening liep daarna als een speer. Een van de opgeroepen hulpen bracht wat stemming in de groep door voor ons originele Ierse volksliederen te zingen. Hij had een geweldige stem (waarschijnlijk gesmeerd met whisky). We hebben genoten van een boerenkoffietafel compleet met boeren aardappelpreisoep en niet te vergeten een extra consumptie van onze vereniging.

Nadat iedereen geheel voldaan was, zijn wij naar Heerhugowaard gegaan om een bezoek te brengen aan de kwekerij van Nico Zonneveld die zich gespecialiseerd heeft in vergeten plantensoorten. Planten welke hij vermeerdert om zo een boterham te verdienen. Hij verkoopt alleen aan particulieren, er gaat dus niets naar een veiling en dat maakt zijn collectie exclusief. Dit is begonnen als hobby, maar hij kan er nu met hard werken samen met de vrouw en met steun van oma van bestaan. De bus werd goed met planten afgeladen en daarna namen wij afscheid. Nico kon tevreden zijn en wij blij met onze aankopen.

Om tien voor vier stapten we weer de bus in voor  bezoek aan de laatste tuin De ZinTUIgeN-tuin. Deze tuin is in Heerhugowaard en behoort aan Cees en Els Verkerke. Voor de echte natuurtuin liefhebber is dit de mooiste tuin van Noord-Holland. Het informatie blad heeft deze tuin al perfect omschreven. In deze tuin ervaar je de natuur uit de vijftiger jaren zoals in die tijd het polderland groeide en bloeide en de insecten en vogels aanwezig waren. Dit is een pure belevingservaring, prachtig dat het hier bestaat. Cees en Els heten ons welkom met koffie en cake en Cees gaat gelijk aan het vertellen. Cees genoot net zoveel van ons als wij van hem, hij was erg druk om leuke anekdotes te vertellen en uitleg te geven op de vele vragen die ontstonden door onze ervaringen. Zijn tuin was ontstaan toen hij twintig jaar geleden eigenaar werd van de tuin van de buurman zodat zijn tuin een grote tuin werd, 10.000 m². Het streven van Cees is om een tuin te hebben die natuurlijk in evenwicht is en dat is hem wonderlijk gelukt. Dus laat de natuur zijn werk doen en wees niet te precies, vele oorspronkelijk planten en dieren krijgen hier hun kans. Cees is erg trots om te vermelden dat zelfs in zijn zelf gegraven vijver een ijsvogelechtpaar hun thuis hadden gevonden, compleet met een nest. Helaas een rat heeft dit huwelijk opgegeten. Maar ja zegt Cees; leven en laten leven. De specht en uil wonen er ook met een nest en vele kleine vogeltjes zitten in het ruimschoots aanwezige struikgewas. De tuin heeft zoveel oorspronkelijke bloemen dat een imker er wel vijf bijenvolken heeft kunnen onderbrengen. Echt, deze tuin leeft en geeft een gevoel van rust en ontspanning. Hier kan Cees ook zijn andere hobby prima bedrijven en dit uit hij door te schilderen. De tijd vliegt in deze tuin om en half zes nog even koffie of thee en dan is het opstappen.

Om kwart voor zes wordt de thuisreis gestart en de reis verloopt voorspoedig. Het organisatie-team heeft ons goed verzorgd, zelfs met een stukje kaas en worst om het hongergevoel weg te nemen. Terugkijkend een heel fijne dag met veel blije mensen. Om zeven uur waren we in Alpen aan den Rijn.

Dank aan Ton en Rika en een ieder die een bijdrage heeft geleverd.