Alphen aan den Rijn

Naschrift

De lezing over de eetbare siertuin is door ongeveer honderd mensen bezocht. Fijn dat zo'n grote groep kon luisteren naar het verhaal van Marie-José Meertens. Zij heeft voor ons informatie verzameld om verder mee aan de slag te gaan.

Enkele boeken om verder te lezen over de eetbare siertuin

Alys Fowler: De eetbare tuin

Inspirerend, prettig geschreven boek van een Engelse toptuinier om van je tuin een biologisch eetbare tuin te maken. Aanleg, bodemverzorging, teelt van verschillende soorten groente, fruit en bloemen en verzamelen van zaden, komen aan de orde. Met een hoofdstuk over het conserveren van producten uit eigen tuin.

Madelon Oostwoud: Een kleine eetbare tuin met vaste planten

Genomineerd voor de Jan Wolkers Prijs 2016. Fruit, groente, kruiden en eetbare bloemen biologisch telen in een kleine tuin, patio of op het balkon. Praktische tips over aanleg en onderhoud. Een tiental uitgewerkte ontwerpen met bijbehorende plantenlijst maken dit boek extra bruikbaar.

Vera Greutink: Tuin smakelijk; praktische permacultuur voor potten-, moes- en bostuinbakken en in de volle grond

Het telen van groente en fruit in potten en in de volle grond met als basis de principes van permacultuur, maar dan wel heel praktisch toegepast. Meewerken met de natuur betekent niet spitten, niet spuiten en het bodemleven in ere houden. Zo kweek je op een ecologisch verantwoorde manier je eigen voedsel.

Websites bij lezing over de eetbare siertuin

Engels:

Garden Organic 

Website van de Britse organisatie voor biologisch tuinieren. Informatie over biologisch tuinieren vooral in de moestuin, bodemverzorging en beheren van ziekten en plagen.

Website van de Royal Horticultural Society. Deze site geeft informatie over tuinieren in het hoofdstuk Gardening. Veel doorklikmogelijkheden naar speciale onderwerpen als moestuinieren, biodiversiteit, ziekten en plagen, tuinaanleg en tuinontwerp. De webshop biedt naast planten en cadeauartikelen een grote collectie Engelse tuinliteratuur aan.

The seed site 

Website volledig gewijd aan zaden. Het verzamelen, drogen, zaaien, opkweken, met heel veel foto’s.

Nederlands:

De Lusthof 

Privé website van een van de medewerkers van VELT. Interessante artikelen over de eetbare tuin, zaadwinning en bodemverzorging. Dit is hogeschool ecologisch tuinieren.

MergenMetz 

Inspirerende informatie over duurzaam leven en ecologisch tuinieren van de eigenaren van een eetbare siertuin en moestuin in Oosterbeek. Met veel recepten en evenementenkalender.

Diana’s mooie moestuin 

Blog van een zeer ervaren tuinierster met duidelijke artikels over alle facetten van het moestuinieren: werkzaamheden in de moestuin, groenten, fruit en kruiden per soort, zaaimethodes.

De Houtwal 

Belgische site met kweekadviezen voor heel veel soorten fruitbomen, klein fruit en noten, inheemse en tropische soorten. Met jaarkalender voor het werk in de fruittuin en een uitgebreide uitleg van plantennomenclatuur.