Alphen aan den Rijn

Excursie Vlinderhof, Vleuten

Door Yvonne Vellekoop

Op zaterdag 24 juni 2017 hadden wij een excursie naar de Vlinderhof in Vleuten. Deze tuin ligt in het Maximapark, tussen de nieuwbouwwijken Vleuten en De Meern, die onder de gemeente Utrecht vallen.

Het Maximapark is heel groot en heeft veel mooie kunstwerken. In 2014 is hierin op een braak liggend stuk grond een bloemrijke tuin aangelegd, naar ontwerp van de wereldberoemde tuinarchitect Piet Oudolf. Het initiatief hiervoor was genomen door een buurtbewoner, die een groot aantal vrijwilligers heeft weten te verzamelen om de tuin aan te leggen en ook goed te onderhouden. Dit was voor zowel gemeente Utrecht als de ontwerper een voorwaarde. De 20.000 planten in de tuin zijn in 2 dagen de grond in gegaan, na een intensieve voorbereidingstijd, waarin o,a, de grond onkruidvrij gemaakt werd.

Het is een onderhoudsintensieve tuin, waarin 2 keer per week gewerkt wordt, niet alleen door buurtbewoners, maar zelfs door iemand uit Groningen! Hoewel het een miezerige dag was en we net een week tropisch weer gehad hadden, stond de beplanting in de Vlinderhof en kleurrijk en fris bij. Er bloeiden veel vaste planten zoals Amsonia (blauw), diverse soorten Stachys (paars en roze), Helenium (oranje) en Salvia (paars). Zoals we gewend zijn van Piet Oudolf was er een combinatie gemaakt met diverse soorten siergrassen. Er waren ook wat meerstammige struiken zoals Cercis en Magnolia gebruikt. Doordat er lichte glooiingen zijn gemaakt komt de beplanting nog mooier tot zijn recht.

De vrijwilligers hebben na een paar jaar, in overleg met de ontwerper, voorjaarsbloeiende bollen toegevoegd, zodat er ook vroeger in het jaar bloemen te zien zijn. Vooral de hoge Scilla met een soort blauwe aar, is daarbij heel succesvol. Ook de sieruien doen het goed en breiden zich zelfs uit. De vrijwilligers die ons rondleiden vertelden dat er wel wat startproblemen waren met de tuin doordat de grond van wat minder goede kwaliteit was. Door regelmatig wormenmest toe te voegen en organisch materiaal, is dit een stuk verbeterd. Dit was goed te zien aan de welige groei en bloei van de planten. Er waren veel bijzondere vaste planten gebruikt, zoals een wit bloeiende Eupatorium. Ook de grassen zagen er prachtig uit.

Na de rondleiding hielden we tussen de planten een picknick.