Alphen aan den Rijn

De Groene Kathedraal

Tussen Hazerswoude en Boskoop staat, heel verrassend, een groene kathedraal tussen de kwekerijen. Deze kathedraal staat in de (deels voormalige) kwekerij van Tom van Dijk. De heer Zuhr heeft ons daar op 26 oktober 2019 een rondleiding gegeven en heeft verteld over de collectie Parthenocissus en Ampelopsis.

Al lang geleden kwam Siegfried Zuhr uit Berlijn om in Boskoop te leren van de boomkwekers. Hij is niet meer weggegaan en heeft inmiddels in Boskoop zijn sporen verdiend. De heer Zuhr is uit ergernis begonnen met zijn collectie ergernis over de foute naamgeving door de kwekers in Boskoop. Nu kun je heel mooi de verschillen zien tussen de soorten en variëteiten van de wilde wingerd. De naambordjes geven heel duidelijk de planten aan.

De lucht is op deze dag strakblauw en er staat een stevige wind, kortom prima herfstweer. Behalve de verzameling is de tuin parkachtig aangelegd en in de vorm van een kathedraal groeit wilde wingerd tegen betongaas. De wilde wingerd (Parthenocissus) heeft een mooie rode herfstkleur. In de wandeltuin zijn veel van deze klimplanten te zien, de meeste in prachtige herfstkleuren. Het is goed te zien dat ze familie zijn van de druif, want er hangen trossen met kleine vruchtjes aan in een mooie blauwe kleur.

Er volgen nog meer verrassingen door de vele bijzondere bomen en struiken die hier staan. Zoals een groep Koelreuteria's, met prachtig geveerd blad en bijzondere zaaddozen. Ook is er een laantje met honingbomen (Styphnolobium japonicum) en een haag van Cornus kousa, die zelfs nog bloeit. Er zijn nog veel bloemen te zien in de tuin, zoals herfstasters, Dahlia’s en cyclamen. We lopen via een Japanse poort door een leuke Japans georiënteerde tuin, met bamboe en esdoorns. Op de vruchtbare zure grond die hier van oudsher is, gedijen deze planten geweldig. Naast de wandeltuin zien we een prachtige oude molen staan, Hollandser kan het haast niet. De sloten en uitgestrekte polder maken het plaatje compleet.

Dit is zeker een tuin om van te genieten en vaker te bezoeken in alle jaargetijden. De tuin is vrij toegankelijk voor bezoekers.

Wandeltuin De Groene Kathedraal | Burg. Ten Heuvelhofweg 21 | 2391 MB Hazerswoude-dorp